آشنایی با خطاهای گوگل وبمستر تولز و راهنمای رفع آنها
درک خطاهای وبمستر تولز یا کنسول جستجوی گوگل و اطلاع از اقدامات لازم برای رفع و رجوع آنها برای پیشرفت و کسب رتبههای بهتر در نتایج جستجو ضروری است. با مطالعه این مطلب به این اهداف نائل خواهید آمد.
گزارش Index Coverage
با مراجعه به وبسایت کنسول جستجو از طریق این لینک بهطور پیشفرض وارد قسمت Overview خواهید شد. برای مشاهده و بررسی خطاها باید از طریق منوی جانبی کنسول جستجو، عنوان Coverage را انتخاب کنید. حالا در سمت راست، گزارش وضعیت ایندکس شدن صفحات سایتتان را مشاهده میکنید. درواقع، اینجا همانجایی است که میتوانید در آن همه مشکلات عمدتاً فنی که احتمالاً مانع کسب رتبههای بهتر در نتایج جستجو میشوند را مشاهده کنید. قسمت بالای این گزارش به شکل نمودار نمایش داده میشود. در بالای نمودار چهار مستطیل کوچک قرار دارد که بهطور پیشفرض، اولی به رنگ قرمز است. درواقع، رنگی بودن هر یک از این مستطیلها به معنی فعال بودنش و نمایش گزارش نموداری آن در نمودار ستونی زیرش است.

چهار مستطیلی که در این قسمت مشاهده میکنید به ترتیب عبارتاند از:
• Error (خطا): اینها صفحاتی هستند که به دلیل وجود مشکل یا مشکلاتی ایندکس نشدهاند.
• Valid with warnings (معتبر با هشدار): اینها صفحاتی هستند که اگرچه ایندکس شدهاند، اما ایراد یا مسئلهای در آنها شناسایی شده که گوگل نسبت به صحت تشخیص خود یا عمدی یا غیرعمدی بودن مشکل مزبور اطمینان ندارد.
• Valid (معتبر): این صفحات مشکلی ندارند و لذا با موفقیت ایندکس شدهاند.
• Excluded (مستثنا شده): اینها صفحاتی هستند که ظاهراً خودتان آنها را از ایندکس شدن مستثنا کردهاید. طبیعتاً این صفحات در نتایج جستجو ظاهر نخواهند شد.
با کلیک بر روی هر کدام از این مستطیلها نمودار مربوط به آن فعال میشود؛ بهعلاوه، در قسمت پایین نیز صفحات مرتبط با آن بهصورت موضوعی فهرست میشود.

فهرست Error ها (خطاها)
در صورتی که ربات گوگل در هنگام تلاش برای مرور و درک یک صفحه از وبسایت شما بنا به هر دلیلی با مشکلی مواجه شود، از ایندکس کردن آن صرف نظر میکند و به سراغ صفحه بعدی خواهد رفت. این یعنی آن صفحه ثبت نخواهد شد و در معرض دید افرادی که اطلاعات مرتبط با آن را جستجو میکنند قرار نخواهد گرفت.
خوشبختانه گوگل شما را در پیدا کردن صفحه مشکلدار و ایرادات آن تنها نمیگذارد؛ بلکه هم صفحه و هم مشکلی که مانع ایندکس شدن آن شده را به اطلاعتان میرساند. ازجمله مهمترین این خطاها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. عنوان: Server error (خطای سرور؛ خطاهایی که کد سهرقمی خطای آنها با «5» شروع میشود)
توضیح گوگل: در هنگام فراخوانی صفحه مورد نظر، پاسخ سرور شما یکی از خطاهای 500 بوده است.
شرح و حل: خطای 500 به این معنی است که اشکالی در رابطه با سرور وبسایت شما پیشآمده که مانع اجابت درخواست کاربر برای بارگذاری صفحه مورد نظر میشود. در اینجا یک ایراد سروری باعث شده که گوگل نتواند صفحه مورد نظر را بارگذاری و ثبت یا «ایندکس» کند.
ابتدا صفحهای که گوگل وجود خطای 500 را در آن گزارش میدهد در مرورگر خود باز کنید و ببینید که آیا بارگذاری میشود یا خیر. در صورتی که صفحه بارگذاری شد احتمالاً مشکل موقتی بوده و حل شده است؛ اما در هر صورت با شرکت میزبان یا تیم آی تی شرکت تماس بگیرید و در مورد قطعی سرور یا مشکلات احتمالی آن در روزهای اخیر، و همچنین در رابطه با تنظیماتی که احتمالاً مانع دسترسی گوگل بات و سایر رباتها به وبسایت میشود از آنها سؤال کنید.
2. عنوان: Redirect error (خطای تغییر مسیر)
توضیح گوگل: تغییر مسیر موجود برای آدرس مورد نظر ایراد دارد و احتمالاً دلیل مشکل یکی از این موارد است: زنجیرهای از تغییر مسیرهای متوالی وجود داشته که بیشازحد به درازا کشیده شده است؛ صفحه بهطور لایتناهی تغییر مسیر میدهد؛ تعداد کاراکترهای آدرس تغییر مسیر داده شده در نهایت از تعداد مجاز فراتر میرود؛ یک آدرس اشتباه یا خالی در زنجیره تغییر مسیرها وجود دارد.
شرح و حل: این خطا نشان دهنده این است که مشکلی در تغییر مسیرها وجود دارد که باید آن را رفع کنید.
یکی از رایجترین مشکلاتی که در این زمینه به کرّات شاهدش هستیم این است که قبلاً آدرس اصلی سایت چند بار تغییر کرده و حالا تغییر مسیرهایی وجود دارد که به تغییر مسیرهای دیگری تغییر مسیر میدهند. مثلاً http://yourdomain.com به http://www.yourdomain.com تغییر مسیر داده و سپس http://www.yourdomain.com به https://www.yourdomain.com تغییر مسیر میدهد.
گوگل باید حجم انبوهی از محتوا را بررسی کند؛ لذا علاقهای به هدر دادن وقت و انرژی برای مرور چنین لینکهایی ندارد. برای حل این مشکل اطمینان حاصل کنید که تغییر مسیر مورد نظر مستقیماً کاربر را به آدرس نهایی هدایت میکند و هیچ مرحله دیگری در این میان وجود ندارد.
3. عنوان: Submitted URL blocked by robots.txt (خطای محدودیت دسترسی بهواسطه robots.txt)
توضیح گوگل: شما تقاضای ایندکس کردن این صفحه را داشتهاید، اما دسترسی به آن توسط فایل robots.txt محدود شده است. صفحه مورد نظر را با استفاده از robots.txt tester گوگل تست و بررسی کنید.
اما اگر تمایلی به ایندکس شدن صفحه مورد نظر ندارید، به سراغ فایل sitemap.xml سایت خود بروید، آدرس آن صفحه را پیدا و حذف کنید. گاهی برخی از افزونهها صفحاتی را برخلاف میل شما وارد سایتمپ سایتتان میکنند.
4. عنوان: Submitted URL marked noindex (خطای نشانهگذاری بهعنوان noindex)
توضیح گوگل: شما درخواست ایندکس شدن این صفحه را داشتهاید، اما در تگ متای آن صفحه یا یک HTTP response یک دستور noindex وجود دارد. اگر تمایل به ایندکس شدن صفحه مورد نظر دارید، باید تگ یا HTTP response مزبور را حذف کنید.
شرح و حل: شما برای گوگل پیامهای متناقضی را ارسال کردهاید: از یک طرف دستور میدهید که ایندکس کن و از طرف دیگر میگویید که ایندکس نکن! برای حل این مشکل به سراغ کدهای صفحه مورد نظر بروید و کلمه noindex را در آنها جستجو کنید. اگر این کلمه را پیدا کردید به نرمافزار مدیریت محتوای سایتتان (مثلاً وردپرس) مراجعه کنید و به دنبال تنظیماتی بگردید که این دستور را حذف میکند؛ یا اینکه مستقیماً کدهای آن صفحه را ویرایش کنید.
5. عنوان: Submitted URL seems to be a Soft 404 (خطای Soft 404)
توضیح گوگل: شما درخواست ایندکس شدن این صفحه را دارید، اما سرور سایتتان برای گوگل یک خطای soft 404 ارسال کرده است.
شرح و حل: صفحاتی که خطای soft 404 میدهند صفحههایی هستند که از دید گوگل حذفشده به نظر میرسند، اما خطای 404 Not Found درستی را نشان نمیدهند. معمولاً خطای soft 404 از دو طریق ایجاد میشود:
• یک صفحه موضوعی (Category) دارید که هیچ محتوایی در آن وجود ندارد؛ دقیقاً مثل یک قفسه خالی در فروشگاه.
• تم یا قالب سایتتان بهطور خودکار صفحاتی را ایجاد میکند که درواقع نباید وجود داشته باشند.
برای حل مشکل soft 404 باید برای این صفحات، 404 صحیح تعریف کنید؛ آنها را به صفحات جدیدی تغییر مسیر بدهید (redirect)، یا اینکه در آنها محتوا قرار بدهید.
6. عنوان: Submitted URL returns unauthorized request (401)
توضیح گوگل: شما درخواست ایندکس شدن این صفحه را دارید، اما گوگل با خطای دسترسی بدون مجوز (خطای 401) مواجه شده است. برای حل این مشکل یا باید محدودیتهای تعیینشده برای این صفحه را حذف کنید، یا دسترسیهای لازم را برای ربات گوگل فراهم کنید.
شرح و حل: این هشدار معمولاً وقتی ظاهر میشود که گوگل برای بررسی صفحهای تلاش میکند که فقط در دسترس کاربرانی قرار دارد که ثبتنام کرده و با حساب کاربری خود وارد سایت شدهاند. ازآنجاییکه طبیعتاً بنا به دلیل خاصی دسترسیهای لازم را محدود کردهاید، پس تمایلی به ایندکس شدن محتوای این صفحات ندارید و لذا باید مکانی که گوگل از طریق آن آدرس یا آدرسهای مذکور را پیدا کرده، شناسایی و آنها را حذف کنید. اولین جایی که برای پیدا کردن این آدرسها باید به سراغش بروید سایتمپ وبسایت است؛ چراکه ارائه درخواست شما برای ایندکس شدن چنین صفحاتی معمولاً بهواسطه سایتمپ انجام میشود.
7. عنوان: Submitted URL not found (404)
توضیح گوگل: درخواست ایندکس شدن آدرسی را برای گوگل ارسال کردهاید که وجود ندارد.
شرح و حل: در صورتی چنین خطایی را مشاهده میکنید که یک صفحه را از وبسایتتان حذف کرده باشید، اما همچنان در سایتمپ وبسایت وجود داشته باشد. برای جلوگیری از بروز این خطا باید سایتمپ وبسایت را همگام با تغییرات سایت، مرتباً بهروز کنید.
8. عنوان: Submitted URL has crawl issue (مشکل در بررسی صفحه)
توضیح گوگل: شما درخواست ایندکس شدن این صفحه را دارید، اما گوگل در هنگام بررسی و ثبت این صفحه با خطایی مواجه شده که دلیل آن در قالب خطاهای معمول قابلتعریف نبوده است. برای رفع عیب این صفحه از قابلیت Fetch as Google کمک بگیرید.
شرح و حل: مانعی در مسیر دانلود و هضم محتوای صفحه مورد نظر در برابر ربات گوگل قرار گرفته است. بر طبق پیشنهاد گوگل، از ابزار Fetch as Google کنسول جستجو استفاده کنید و مغایرتهای بین چیزی که گوگل میبیند با چیزی که خودتان با بارگذاری همان صفحه در مرورگرتان مشاهده میکنید را به زیر ذرهبین ببرید.
فهرست Warning ها (هشدارها)
هشدارها به اندازه خطاها جدی نیستند، اما باز هم نباید آنها را نادیده بگیرید. ایندکس شدن فهرستی که در این بخش مشاهده میکنید به تصمیم گوگل بستگی دارد، اما با رفع هشدارهای ذکرشده میتوانید احتمال ایندکس شدن را افزایش بدهید و پتانسیل بالا رفتن رتبه خود را بیشتر کنید.
1. عنوان: Indexed, though blocked by robots.txt
توضیح گوگل: علیرغم محدودیت دسترسی بهواسطه فایل robots.txt، صفحه مورد نظر ایندکس شده است.
شرح و حل: فایل robots.txt شما چیزی شبیه به پلیس سر چهارراه است؛ به برخی از رباتها اجازه عبور و مرور در سایتتان را میدهد و به برخی دیگر این اجازه را نمیدهد. به کمک همین فایل میتوانید در کل وبسایت یا صفحات مورد نظرتان محدودیت دسترسی ایجاد کنید.
متأسفانه این مورد از آن هشدارهایی است که به کرّات شاهد آن هستیم. معمولاً این مشکل بیشتر هنگامی به وجود میآید که در تلاش برای مسدودسازی دسترسی یک ربات اخلالگر، قاعدهای را در فایل robots.txt تعریف میکنید که بیشازحد سختگیرانه است.
بهعنوان نمونه، تصویری که در زیر مشاهده میکنید مربوط به یکی از نتایج جستجو است که صاحب وبسایت مربوطه، احتمالاً بهطور ناخواسته دسترسی ربات گوگل را مسدود کرده است:

اگرچه این وبسایت از نتایج جستجو حذف نشده، اما اطلاعات زیادی در اسنیپت مربوط به آن وجود ندارد؛ زیرا گوگل قادر به مشاهده تگ عنوان، توضیحات متا و محتوای صفحه نبوده است.
فهرست آدرسهای معتبر (Valid)
این بخش حاوی آدرسهای معتبر یا سالم وبسایت شما است. صفحاتی که فهرست آنها را در این بخش مشاهده میکنید بدون هیچ مشکلی توسط گوگل ایندکس شدهاند. اگرچه در اینجا هشدار یا خطایی وجود ندارد، اما عناوین این بخش را نیز بهطور خلاصه توضیح میدهیم:
1. عنوان: Submitted and indexed
توضیح گوگل: شما درخواست ایندکس شدن این صفحه را داشتهاید و درخواست شما انجام شده است.
شرح: شما میخواستید که این صفحه ایندکس شود و درخواست شما کاملاً و تماماً اجابت شده است.
2. عنوان: Indexed, not submitted in sitemap
توضیح گوگل: آدرس مورد نظر توسط گوگل پیدا و ایندکس شده است.
شرح: صفحات مزبور پیدا و ایندکس شدهاند، اما شما برای پیدا کردن آنها کمکی به گوگل نکردهاید. گوگل و موتورهای جستجوی دیگر بیشتر ترجیح میدهند که خودتان آنها را از طریق یک سایتمپ در جریان محتوایی که میخواهید ایندکس شود قرار بدهید. از این طریق احتمال افزایش تناوب و میزان بررسی و مرور سایت بیشتر میشود که بهنوبه خود به کسب رتبههای بهتر و ترافیک بیشتر منجر خواهد شد.
3. عنوان: Indexed; consider marking as canonical
توضیح گوگل: این آدرس ایندکس شده است. ازآنجاییکه این صفحه آدرسهای تکراری دارد پیشنهاد میکنیم که آدرس آن را با عنوان canonical نشانهگذاری کنید.
شرح: آدرس تکراری (duplicate) صفحهای است که از طریق چندین آدرس قابل دسترسی است. بهعنوانمثال میتوان به صفحاتی اشاره کرد که با و بدون درج خط تیره یا پسوند در نام آنها میتوان بازشان کرد. مثلاً yoursite.com/index.html و yoursite.com کاربر را به یک صفحه هدایت میکنند.
تگ canonical یک خط کد در HTML صفحه است که به موتور جستجو نشان میدهد که برای کدام نسخه از آدرس باید اولویت قائل شود و ارزش لینکها را به همان نسخه تخصیص میدهد. دقت کنید که تگ canonical باید در قسمت Head صفحه قرار داده شود.
فهرست آدرسهای مستثنا شده (Excluded)
اینها صفحاتی هستند که خودتان تمایل به ایندکس شدنشان نداشتهاید و این را رأساً به اطلاع گوگل رساندهاید. البته ممکن است صفحاتی هم در این فهرست وجود داشته باشند که میخواهید ایندکس شوند، اما درخواست شما نادیده گرفته شده، چراکه از نظر گوگل این صفحات به اندازه کافی ارزشمند نبودهاند.
1. عنوان: Blocked by ‘noindex’ tag
توضیح گوگل: گوگل در هنگام تلاش برای ایندکس کردن صفحه مورد نظر با دستور noindex مواجه شده است و بنابراین، آن صفحه را ایندکس نکرده است. اگر نمیخواهید این صفحه ایندکس شود کارتان را درست انجام دادهاید؛ در غیر این صورت باید دستور noindex را حذف کنید.
شرح: توضیح گوگل مکفی است، اما اگر نمیخواهید صفحه مورد نظر بررسی شود بهتر است همه لینکهای داخلی به آن را حذف کنید تا موتورهای جستجو بتوانند روی مرور و ثبت صفحات دیگر تمرکز کنند.
2. عنوان: Blocked by page removal tool
توضیح گوگل: در حال حاضر دسترسی به این صفحه به دلیل درخواست حذف آدرس از سوی خودتان مسدود شده است.
شرح: شما یا فرد دیگری که مجوزهای لازم برای دسترسی به کنسول جستجو را دارد با استفاده از ابزار page removal tool این صفحه را حذف کرده است. توجه داشته باشید که عملکرد این ابزار، موقتی است؛ بنابراین اگر میخواهید که این صفحه مسدود بماند، دسترسی به آن را به کاربران واردشده به سایت محدود کنید یا اینکه آن را حذف کنید؛ در غیر این صورت، احتمالاً دوباره ایندکس خواهد شد.
3. عنوان: Blocked by robots.txt
توضیح گوگل: دسترسی ربات گوگل به این صفحه از طریق فایل robots.txt مسدود شده است.
شرح: اگر صفحهای در نتایج جستجو قرار داشته باشد، اما ناگهان به وسیله فایل robots.txt مسدود شود، معمولاً گوگل برای مدتی آن را در پایگاه اطلاعاتی خود حفظ میکند. دلیل این اقدام این است که دسترسی به بسیاری از صفحات بهطور تصادفی مسدود میشود و لذا گوگل دستور noindex را بهعنوان بهترین نشانه از عدم تمایل مدیران وب برای ایندکس شدن صفحات مختلف ترجیح میدهد. اگر این محدودیت دسترسی برای مدت زیادی ادامه پیدا کند، صفحه از نتایج جستجو حذف خواهد شد.
4. عنوان: Blocked due to unauthorized request (401)
توضیح گوگل: دسترسی به این صفحه به خاطر نیاز به مجوز دسترسی (خطای 401) مسدود شده است. اگر میخواهید که ربات گوگل امکان بررسی و ثبت این صفحه را داشته باشد، یا محدودیتهای موجود را حذف کنید، یا اینکه به ربات گوگل دسترسیهای لازم را بدهید.
5. عنوان: Crawl anomaly
توضیح گوگل: نابهنجاری یا ایراد نامشخصی در هنگام بررسی این آدرس روی داده است. این خطا میتواند در محدوده خطاهای 400 یا 500 باشد.
شرح و حل: این مشکل میتواند نشانهای از یک مشکل مزمن در سرور سایت شما باشد. ابتدا ببینید که آیا صفحه مورد نظر از طریق مرورگر قابل دسترسی است یا خیر و سپس استفاده از ابزار Fetch as Google را امتحان کنید. برای اطمینان از عدم وجود مشکل عمده در پایداری وبسایتتان با شرکت میزبان تماس بگیرید. ضمناً تجربه نشان داده که آدرسهایی که در این بخش درج میشوند غالباً بخشی از یک زنجیره از تغییر مسیرهای متوالی یا صفحهای هستند که به صفحه دیگری که دچار خطای 404 شده تغییر مسیر میدهد؛ و یا اینکه صفحاتی هستند که دیگر وجود ندارند و خطای 404 میدهند؛ بنابراین، وجود ایراد در تغییر مسیرها را بررسی کنید و مطمئن شوید که همه تغییر مسیرها تکمرحلهای هستند و صفحهای که آدرس شما به آن تغییر مسیر میدهد بهدرستی بارگذاری میشود (با کد 200). اگر صفحه مورد نظر دچار خطای 404 شده، وجود ایراد در سرور یا خود صفحه را بررسی کنید.
6. عنوان: Crawled – currently not indexed
توضیح گوگل: صفحه مورد نظر توسط گوگل بررسی شده، اما ایندکس نشده است. شاید این صفحه در آینده ایندکس شود و شاید هم نشود؛ در هر صورت نیازی به ارسال مجدد این آدرس برای مرور و ایندکس شدن وجود ندارد.
شرح و حل: اگر با چنین خطایی مواجه شدهاید محتوای صفحه مورد نظر را بهدقت بررسی کنید: آیا به یکی از سؤالات جستجوکنندگان پاسخ میدهد؟ آیا محتوای دقیقی است و از این شاخه به آن شاخه نرفته است؟ آیا در این صفحه تجربه خوبی را برای کاربران خود رقم میزنید؟ آیا به منابع معتبری لینک دادهاید؟ آیا کس دیگری هم به آن منابع لینک داده است؟
بهبود مؤلفههای محتوایی و فنی صفحه مورد نظر میتواند احتمال ایندکس شدن آن را در بررسی بعدی گوگل افزایش بدهد.
7. عنوان: Discovered – currently not indexed
توضیح گوگل: گوگل این صفحه را پیدا کرده، اما هنوز آن را بررسی نکرده است.
شرح: اگرچه گوگل این آدرس را پیدا کرده، اما احساس نمیکند که آنقدر ارزش و اهمیت داشته باشد که برای بررسی آن وقت بگذارد. اگر که میخواهید این صفحه در نتایج جستجو نمایش داده شود باید از جاهایی بهغیراز وبسایت خودتان به آن لینک بدهید. وجود لینکهای خارجی یا بک لینک به گوگل نشان میدهد که آن صفحه ارزشمند و قابلاعتماد است و لذا مشکل حل خواهد شد.
8. عنوان: Alternate page with proper canonical tag
این صفحه، کپی صفحهای است که گوگل آن را بهعنوان canonical (توضیح در بالا) تشخیص داده و مرجع آن بهدرستی و با استفاده از تگ مناسب مشخص شده است؛ بنابراین کاری باقی نمانده که در اینجا بخواهید انجام بدهید!
شرح: همانطور که گوگل میگوید، واقعاً اقدامی برای انجام دادن وجود ندارد.
9. عنوان: Duplicate page without canonical tag
توضیح گوگل: کپی یا کپیهایی از این صفحه وجود دارد که هیچکدام حاوی تگ canonical نیست. به نظر ما این صفحه اصلی canonical نیست. شما باید خودتان این صفحه را تگ کنید.
شرح: گوگل در اینجا حدس میزند که کدام صفحه را برای ایندکس شدن انتخاب کردهاید؛ نباید گوگل را مجبور کنید که «حدس» بزند، بلکه خودتان باید با استفاده از تگ canonical مشخص کنید که کدام صفحه باید ایندکس شود.
10. عنوان: Duplicate non-HTML page
توضیح گوگل: یک صفحه غیر HTML (مثلاً یک فایل PDF) کپی صفحه دیگری است که گوگل آن را بهعنوان canonical شناسایی کرده است.
شرح: گوگل یک فایل PDF در سایت شما پیدا کرده که حاوی همان اطلاعاتی است که در یکی از صفحات HTML سایتتان وجود دارد و تصمیم گرفته که فقط نسخه HTML را ایندکس کند. معمولاً شما هم همین را میخواهید و لذا اگر به دنبال ایندکس شدن نسخه PDF نیستید، انجام کار خاصی ضرورت نخواهد داشت.
11. عنوان: Google chose different canonical than user
توضیح گوگل: این آدرس بهعنوان صفحه canonical تگ شده، اما به نظر گوگل یک آدرس دیگر میتواند canonical بهتری باشد.
شرح: گوگل در مورد انتخاب نسخهای که باید ایندکس شود با شما همنظر نیست. بهترین کاری که میتوانید انجام بدهید این است که از وجود تگهای canonical در همه صفحات تکراری و همچنین صحت آنها و وجود لینک داخلی به صفحه canonical اطمینان پیدا کنید. در هر صورت، از ارسال پیامهای متناقض خودداری کنید.
معمولاً این اتفاق به این دلیل میافتد که یک نسخه از صفحهای بهعنوان canonical تگ زده شده، اما کاربر به نسخه دیگری هدایت (تغییر مسیر) میشود. در این حالت، گوگل فرض را بر این میگیرد که اشتباه کردهاید و لذا دستورتان را نادیده میگیرد.
12. عنوان: Not found (404)
توضیح گوگل: پاسخ این صفحه در هنگام تلاش برای بررسی، خطای 404 بوده است. آدرس صفحه مزبور توسط خود گوگل پیدا شده و درخواستی برای بررسی آن وجود نداشته است.
شرح: خطاهای 404 که در این قسمت ثبت میشوند هنگامی اتفاق میافتند که گوگل تلاش میکند تا لینک موجود به صفحهای که وجود ندارد را بررسی کند. بسیاری از خطاهای 404 به این خاطر ایجاد میشوند که پس از تغییر لینکهای وبسایت، تغییر مسیرهای مناسب از نسخه قدیمی به آدرس جدید ایجاد نشده است.
اگر برای صفحهای که خطای 404 میدهد جایگزین تهیه کردهاید باید یک تغییر مسیر دائمی 301 از نسخه قدیمی به آدرس جدید ایجاد کنید. چنانچه صفحه مزبور کلاً حذف شده کاری نکنید و اجازه بدهید که خطای 404 باقی بماند، اما حتماً لینکهایی که به آن دادهاید را حذف کنید.
13. عنوان: Page removed because of legal complaint
توضیح گوگل: این صفحه به خاطر یک شکایت قانونی از پایگاه اطلاعاتی گوگل حذف شده است.
شرح: اگر چنین خطایی را مشاهده کردید فوراً هر محتوایی که ناقض کپیرایت است را حذف کنید و مطمئن شوید که وبسایتتان هک نشده است؛ چراکه بر خی از هکرها به قرار دادن محتوای غیرقانونی در سایتهای هک شده علاقه خاصی دارند.
14. عنوان: Page with redirect
توضیح گوگل: این آدرس یک تغییر مسیر از یک آدرس دیگر است و بنابراین ایندکس نشده است.
شرح: اگر به نسخه قدیمی از آدرسی لینک بدهید که به یک آدرس جدید تغییر مسیر میدهد، گوگل باز هم آن آدرس را شناسایی کرده و آمارش را در گزارش Coverage نمایش میدهد. لذا همه لینکهای قدیمی را بهروزرسانی کنید تا موتورهای جستجو برای پیدا کردن محتوای شما مجبور نباشند که وارد هفتخوان تغییر مسیر شوند.
15. عنوان: Queued for crawling
توضیح گوگل: این صفحه در صف انتظار برای بررسی و ثبت قرار گرفته است؛ برای بررسی وضعیت آن چند روز دیگر مراجعه کنید.
شرح: توضیح گوگل مکفی است.
16. عنوان: Submitted URL dropped
توضیح گوگل: شما درخواست ایندکس شدن این صفحه را داشتید، اما به دلایل نامعلومی از ایندکس شدن آن صرف نظر شده است.
شرح: توضیح این مورد نسبتاً مبهم است، بنابراین نمیتوان با اطمینان گفت که انجام چه اقداماتی مناسبتر است. بهترین حدسی که میتوان زد این است که گوگل به سراغ محتوای شما رفته، مدتی آن را بررسی کرده و سپس به این نتیجه رسیده که نباید آن را در پایگاه اطلاعاتی خود ثبت کند.
صفحه مورد نظر و کیفیت آن را بررسی کنید. آیا اطلاعات آن سطحی یا تاریخ گذشته است؟ دقیق نیست یا کند است؟ آیا سالها کسی به آن مراجعه نکرده یا رقبای شما چیزی منتشر کردهاند که بهمراتب بهتر است؟ محتوای صفحه را بهروز کرده و تقویت کنید و چند لینک به آن بدهید تا چهبسا مجدداً ایندکس شود.
17. عنوان: Submitted URL not selected as canonical
توضیح گوگل: این آدرس یکی از مجموعهای از آدرسهایی است که مقصد همه آنها یک صفحه است، اما هیچیک از آنها بهعنوان یک صفحه canonical تگ نشده است. شما درخواست ایندکس شدن این صفحه را داشتهاید، اما ازآنجاییکه تکراری است و گوگل بر این باور است که یک آدرس دیگر گزینه بهتری برای canonical شدن است، این صفحه ایندکس نشده و ما صفحه منتخب خودمان را ایندکس کردهایم.
شرح: گوگل بر طبق درخواست شما یک آدرس را بررسی کرده، اما خودتان به گوگل گفتهاید که یک نسخه دیگر از آن صفحه باید مورد توجه قرار گرفته و ایندکس شود.
برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی نسخهای که میخواهید ایندکس شود را انتخاب کنید، آن را بهعنوان canonical نشانهگذاری کنید و در هر جایی که میخواهید به آن مجموعه آدرسهای مشابه لینک بدهید، برای صفحه مزبور اولویت قائل شوید.
گزارش Mobile Usability
با افزایش روزافزون ترافیک و حجم جستجوهایی که از طریق دستگاههای موبایل انجام میشوند، گوگل و موتورهای جستجوی دیگر در هنگام تعیین رتبه هر صفحه برای سهلالاستفاده بودن آن در اینگونه دستگاهها اهمیت خاصی قائل میشوند.
خوشبختانه گوگل در اینجا نیز شما را تنها نگذاشته و بخشی از گزارشهای کنسول جستجوی خود را به همین امر اختصاص داده است.

در این بخش به سراغ قسمت Mobile Usability میرویم و مهمترین مسائل و ایراداتی که در این بخش ظاهر میشود را به همراه راه حل آنها ذکر میکنیم.
1. عنوان: Flash usage
توضیح گوگل: اغلب مرورگرهای موبایل از پخش محتوای فلش پشتیبانی نمیکنند؛ بنابراین کاربران دستگاههای موبایل نمیتوانند از صفحاتی که برای نمایش محتوا، جابجایی در سایت یا پخش انیمیشن به فلش وابسته هستند استفاده کنند. پیشنهاد میکنیم که برای طراحی شکل و شمایل و انیمیشن صفحات از فناوریهای مدرن دنیای وب استفاده کنید.
شرح: با توجه به اعلام رسمی اتمام پشتیبانی از فلش تا سال 2020 میلادی (که عمدتاً به خاطر مشکلات امنیتی و عدم سازگاری آن با محیط موبایل است)، برای حل این مشکل باید بهجای فلش از فناوریهای مدرنی مانند HTML5 استفاده کنید یا اینکه کلاً محتوای فلش را حذف کنید.
2. عنوان: Viewport not configured
توضیح گوگل: ازآنجاییکه بازدیدکنندگان وبسایت شما از دستگاههای مختلفی استفاده میکنند که اندازه صفحات نمایش آنها با هم متفاوت است (از مانیتورهای بزرگ گرفته تا تبلت و گوشیهای هوشمند کوچک)، باید با استفاده از متا تگ viewport در صفحات وبسایت خود، viewport (ناحیه قابل مشاهده از صفحه) را تنظیم کنید. این تگ برای مرورگر مشخص میکند که چگونه باید ابعاد صفحه را تنظیم و تعدیل کند تا با دستگاهی که در آن به نمایش در میآید متناسب باشد.
شرح: viewport یک اصطلاح فنی است که از طریق آن مرورگر متوجه میشود که چگونه باید تصاویر و سایر مؤلفههای موجود در صفحه را به نحوی تطبیق بدهد تا در همه دستگاهها درست و متناسب به نظر برسند. اگر زیاد با HTML آشنایی ندارید احتمالاً به کمک یک توسعهدهنده وب نیاز خواهید داشت.
3. عنوان: Fixed-width viewport
توضیح گوگل: این بخش، صفحاتی را نشان میدهد که عرض viewport آنها یک مقدار ثابت تعیین شده است. برخی از توسعهدهندگان بهمنظور تطبیق صفحات غیر واکنشگرا (ریسپانسیو کردن) با اندازههای معمول صفحات موبایل، یک مدار ثابت برای viewport در نظر میگیرند. برای رفع این خطا از طراحی واکنشگرا استفاده کنید و viewport را به نحوی تنظیم نمایید که با ابعاد دستگاههای مختلف مطابقت کند.
شرح: در دورهای که طراحی واکنشگرا بهتازگی معرفی شده بود، بسیاری از طراحان و توسعهدهندهها ترجیح میدادند که بهجای واکنشگرا کردن وبسایت، در همان طرح موجود تغییراتی را اعمال کنند. روش viewport با عرض ثابت یکی از بهترین روشها برای نیل به این مقصود بود، اما با عرضه دستگاههای موبایل مختلف، از جذابیت این راهکار کاسته شده است و لذا گوگل در حال حاضر وب واکنشگرا را به سایر روشها ترجیح میدهد.
4. عنوان: Content not sized to viewport
توضیح گوگل: این هشدار نشان میدهد که برای مشاهده صفحه به اسکرول افقی نیاز است. این مشکل هنگامی ایجاد میشود که در CSS از مقادیر ثابت استفاده شده باشد یا از تصاویری استفاده کرده باشید که برای نمایش بهینه در یک عرض خاص طراحی شدهاند (مثلاً 980 پیکسل). برای رفع این خطا، از مقادیر نسبی در CSS استفاده کنید و مطمئن شوید که امکان تطبیق تصاویر با اندازههای مختلف وجود دارد.
شرح: این مشکل معمولاً هنگامی پیش میآید که یک تصویر یا مؤلفهای در صفحه وجود دارد که بهدرستی با دستگاههای موبایل تطابق پیدا نمیکند. سادهترین راه برای حل این مسئله، حذف تصویر یا آیتمی است که بهدرستی با اندازه صفحه هماهنگ نمیشود، اما روش صحیح، ویرایش کد و واکنشگرا کردن مؤلفههای مختلف است.
5. عنوان: Small font size
توضیح گوگل: این هشدار نشان دهنده وجود صفحاتی است که فونت آنها بیشازحد ریز است، تا حدی که کاربران موبایل برای خواندن متن باید با انگشتان خود روی صفحه «زوم» کنند. بعد از تعیین viewport، اندازه فونت را تعیین کنید تا بهتناسب در viewport تطبیق داده شود.
شرح: فونت متن در صفحاتی که چنین هشداری برای آنها درج شده بیشازحد کوچک است. پیشنهاد گوگل برای نمایش بهینه در موبایل این است که در هر خط از صفحه بیشتر از 70 تا 80 کاراکتر (8 تا 10 کلمه) وجود نداشته باشد.
6. عنوان: Touch elements too close
توضیح گوگل: این هشدار حاکی از آن است که فاصله بین مؤلفههای لمسی، مانند دکمهها و لینکها چنان به هم نزدیک است که کاربر موبایل نمیتواند بهراحتی و بدون لمس مؤلفههای همجوار، گزینه مورد نظر خود را لمس کند. برای رفع این مشکل، اندازه و فواصل دکمهها و لینکها را به نحوی تنظیم کنید که تعامل با آنها برای کاربران موبایل راحت باشد.
شرح: ابعاد و فواصل عناصر مختلف صفحه برای استفاده در محیط موبایل مناسب نیست. پیشنهاد گوگل این است که برای هر یک از مؤلفههای قابل کلیک، یک فضای قابللمس 48 پیکسلی (معمولاً حدود یکسوم عرض صفحه) در نظر گرفته شود. بهعلاوه، بهعنوان یک راهکار ساده میتوانید لینکهای متنی کوچک را با دکمههای بزرگ جایگزین کنید.
چگونه رفع ایرادات را به اطلاع گوگل برسانیم؟
هر بار که روی عنوان خطاها و هشدارها کلیک میکنید، صفحه جدیدی در سمت راست کنسول جستجو باز میشود که در قسمت بالایی آن مستطیلی به این شکل مشاهده میکنید:

چنانچه اطمینان دارید که مشکل را رفع کردهاید از دکمه VALIDATE FIX استفاده کنید. با فشردن این دکمه، یک ایمیل از گوگل دریافت میکنید که آغاز فرآیند ارزیابی رفع عیب را به اطلاعتان میرساند. اتمام این مرحله معمولاً بین چند روز تا چند هفته طول خواهد کشید. در صورتی که مشکل حل شده باشد صفحات مورد نظر ایندکس شده و دوباره میتوانید از طریق آنها ترافیک دریافت کنید.
حرف آخر
بدون دیدگاه