الگوریتم Mobile First Index می کوشد، تا نتایج حاصل از جستجوی کاربران را طوری نمایش دهد که شاخص اول، موبایل باشد نه دسکتاپ! آیا برای چنین تغییری آماده اید؟
سالهاست که گوشی های هوشمند وارد عرصه وبگردی شده اند، و امروزه بیشتر کاربران وب همان های هستند که از تلفن های همراه استفاده می کنند. آمارها حاکی از آنند که حدود 60 درصد کاربران وب از موبایل استفاده می کنند و این تعداد روز به روز هم بیشتر می شود. از این رو گوگل توجه ویژه ای به این کاربران داشته و تمام تلاشش را می کند، تا صفحات وب را بر اساس داده هایی دسته بندی کند که کاربران موبایل قادر به دیدن آن هستند.
الگوریتم Mobile First Index چیست؟
گوگل الگوریتم های متنوعی دارد، که هر یک را به منظور خاصی طراحی کرده است. الگوریتم Mobile First Index نیز یکی از آنهاست. به طور خلاصه در توضیح آن باید گفت؛ که این الگوریتم برای دسته بندی نتایج بر اساس جستجوهای موبایلی طراحی شده. یعنی در این دسته بندی قرار است آنچه که در موبایل های من و شما نشان داده می شود رتبه بگیرد، نه محتوایی که در دسکتاپ نشان داده می شود.
این موضوع اهمیت ریسپانسیو بودن وب سایت ها را می رساند. سایت هایی که از طراحی قدیمی برخوردارند و نسبت به هر صفحه نمایشی واکنشگرا نیستند، از الگوریتم Mobile First Index ضربه خواهند خورد اما نه به صورت ناگهانی!
تا جایی که کارشناسان گوگل اطلاعات منتشر کرده اند، قرار نیست Mobile First Index به یک باره نتایج جستجو و رتبه بندی وب سایت ها را متحول کند. این کار به مرور صورت می گیرد و از یکی دو سال پیش شروع شده است. این امر به سایت هایی که هنوز برای کاربران موبایلی طراحی ویژه ای ندارند، امکان سازگاری را می دهد.
هدف Mobile First Index چیست؟
هدف اصلی الگوریتم ایندکس اول موبایل این است، که کاربران موبایل از هر جهتی رضایت کامل از وبگردی با گوشی های هوشمند را داشته باشند. بدین ترتیب گوگل به دنبال این است که تنها یک ایندکس داشته باشد و آن هم موبایل است. اگرچه تاکنون شاخص برای رتبه بندی دسکتاپ بود، اما با روی کار آمدن این الگوریتم رویه به کلی تغییر می کند و نسخه موبایلی هر وب سایت برای رتبه دهی مورد توجه گوگل قرار می گیرند.
گوگل برای این کارش دلیل خوبی هم دارد و می گوید هر آنچه در نسخه موبایلی نمایش داده می شود اهمیت دارد، نه بخش های پنهان سایت که فقط در نسخه دسکتاپ دیده می شوند!
چرا باید به Mobile First Index اهمیت دهیم؟
قطعا هر وب سایتی با هر منظوری که راه اندازی شده باشد، دوست دارد در بین نتایج دیده شود و کاربران در بین انبوه نتیجه های نمایش داده شده، روی آن کلیک کنند. حالا که گوگل این همه به سایت هایی که برای کاربران موبایل بهینه هستند، اهمیت می دهد. شانس دیده شدن در نتایج، برای این وب سایت ها افزایش می یابد. از طرف دیگر سایر وب سایت هایی که با معیارهای Mobile First Indexing همخوانی ندارند، رفته رفته به قعر جدول نتایج سقوط می کنند.
یکی از کارهایی که هر سایت برای ارتقای رتبه خودش می بایست انجام دهد، توجه به الگوریتم Mobile First Index است. وقتی نسخه موبایل سایت ها ایندکس اول گوگل شده است، آیا راهی جز بها دادن به کاربران موبایلی وجود دارد؟
سازگاری وب سایت با موبایل یک برگ برنده است، برای کسانی که به سئوی سایت شان اهمیت می دهند.
آیا ریسپانسیو بودن سایت کفایت می کند؟
به طور کلی هر کد، برنامه یا فعالیتی که در جهت ساده تر کردن دسترسی کاربران موبایل به صفحات وب موثر باشد، با الگوریتم Mobile First Index مرتبط می شود. پیشتر هم گفته شد، هدف جلب رضایت همه جانبه کاربران موبایل است و بس!
چطور بفهمیم که معیارهای ایندکس اول موبایل بر سایت ما اعمال شده اند؟
قرار نیست سایر اطلاعات وب سایت شما که در نسخه موبایل نمایش داده نمی شوند از بین بروند، اما واقعیت این است که ارزش سابق خود را برای گوگل ندارند. بکوشید تا اطلاعات مهم از دید کاربران موبایل مخفی نماند. بسیاری از سایت ها پشت طراحی پر زرق و برق خود، اطلاعات بسیاری را پنهان کرده اند. محتوایی که در منوهای کشویی پنهانند، یا هر آنچه که برای دست یابی به آن نیاز باشد تا عملی مثل کلیک انجام دهید، به اندازه محتوای قابل مشاهده ارزشمند نیستند، اما بی تاثیر هم نیستند.
نکته دیگری که لازم به یادآوری است، اینکه گوگل با طراحی سایت شما کاری ندارد و تنها برای امتیاز دادن و نمایش اطلاعات سایت شما در نتایج جستجو از این الگوریتم بهره می برد. در صورت کلی نه ظاهر سایت شما تغییر می کند و نه اطلاعاتش حذف یا جابجا می شوند. تنها رتبه سایت تغییراتی به خود می بیند البته اگر از قبل ریسپانسیو نبوده باشد!
چطور بفهمیم نسخه موبایلی سایت درست نمایش داده می شود؟
نکاتی در مورد MFI که باید بدانید
مانند بسیاری از عبارات دیگر اختصار یافته، Mobile First Index نیز بیشتر از خودش در وب رواج دارد، ما نیز گهگاهی MFI ا به کار خواهیم برد. با اینکه هیچ وقت متخصصان گوگل اطلاعات کاملی درباره اولویت ها و عملکرد الگوریتم ها بروز نمی دهند، اما بسیاری از موارد قابل حدس زدن هستند.
● اگر تا کنون تلاشتان را صرف کامل تر کردن نسخه دسکتاپ سایت تان می کردید. باید بدانید از این پس این کار شما نتیجه چندانی در بر نخواهد داشت و باید به سمت نسخه تلفن همراه تغییر رویه دهید!
● موضوعی که سایت های کند با طراحی قدیمی می توانند از آن بهره ببرند، این است که تا کنون کاربران موبایل را که بخش بزرگی از ترافیک هستند، را از دست می داده اند و در نتیجه افت ترافیک را به دنبال داشت. با بهره گیری از طراحی ریسپانسیو و سازگار کردن بخش های مختلف سایت با معیارهای موبایل فرندلی، می توانند ترافیک بیشتری جذب کنند و در رتبه های برتر حضور داشته باشند.
● نباید از لحاظ ساختار کدنویسی و نشانه گذاری و تگها بین دو نسخه موبایل و دسکتاپ تفاوتی وجود داشته باشد. در هر صورت نسخه موبایل مورد توجه الگوریتم MFI است.
● اگرچه اطلاعاتی که در پشت زبانه ها و منو های کشویی پنهانند از بین نخواهند رفت، اما وقتی نشان داده نمی شوند، شانس اینکه توسط کاربران کلیک شوند، کمتر می شود و در نتیجه رتبه چندانی نخواهند گرفت. گوگل محتوایی را به کاربر نشان خواهد داد که کاربر پس از ورود به آن صفحه خاص به سادگی به محتوای نمایش داده شده دسترسی داشته باشد. با اینکه گوگل عنوان کرده که این فرایند نباید بر روی جذب ترافیک تاثیر داشته باشد، اما بی شک سایت هایی که نسخه های موبایل و دسکتاپ سازگاری کامل ندارند ضربه خواهند خورد.
● بد نیست بدانید که موبایل فرندلی بودن یک سایت با راهیابی به رتبه بندی ایندکس موبایل متفاوت است. چرا که سایت هایی که موبایل فرندلی نیستند نیز به فهرست شیوه جدید رتبه دهی راه می یابند. این دلیلی نیست که چون سایت شما به روش Mobile First Index رتبه دهی و نمایش داده می شود، مطمئن شوید که به صورت کامل موبایل فرندلی است.
● با این طرز تفکر که الگوریتم MFI با سایت هایی که رتبه پایین دارند کاری ندارد اشتباه است. اگر عمدا کوشیده اید که سایت را برای رتبه بهتر بهینه نکنید، تا از این شاخص رتبه دهی در امان بمانید، کاری بس اشتباه است. رشد فناوری بسیار سریع است و به کسی رحم نمی کند. در نهایت ناسازگارها باید دور انداخته شوند.
● با اینکه گوگل هیچ زمان رسمی برای انتقال سایت ها به MFI اعلام نکرده است، اما هر لحظه امکان دارد سایت شما به این فهرست اضافه شود، بدین ترتیب بهتر است تا دیر نشده تمام اقدامات لازم را جهت ورود به این فهرست انجام دهید. همچنین گوگل اعلام کرده تمام دامنه هایی که از اول ژوئیه 2019 ثبت شوند، به صورت خودکار با این الگوریتم رتبه دهی می شوند.
● از آنجایی که برای نخستین بار در نوامبر 2016 فهرست بندی بر اساس نسخه موبایل آغاز به کار کرد، اینک بیش از 50 درصد وب سایت ها با این الگوریتم رتبه بندی شده اند. با اینکه این کار به صورت دوره ای صورت می گیرد، احتمالا چند سالی طول می کشد تا این الگوریتم به صورت رسمی همه وب سایت ها را دسته بندی کند. از طرفی امکان دارد برخی وب سایت ها هرگز به این فهرست راه نیابند. علتش آماده نبودن و ناسازگاری دو نسخه موبایل و دسکتاپ با هم خواهد بود.
● ساده ترین راه برای جلوگیری از کاهش رتبه سایت از سرویس جدید دسته بندی محتوای گوگل، داشتن سایت واکنش گرا است نه دو نسخه جدا از یک سایت. سایت های واکنش گرا در ساختار خود محتوا و کدهای یکسانی دارند. بدین ترتیب با هر روشی دسته بندی شوند، مشکلی برای رتبه سایت پیش نخواهد آمد.
● استفاده از آیکون ها در طراحی سایت باید هوشمندانه صورت گیرد. چنانچه این آیکون ها توضیحات نداشته باشند، توسط خزنده های MFI ایندکس نمی شوند.
● گوگل یک ایندکس دارد و برای نسخه موبایل و دسکتاپ به روش های جداگانه ایندکس انجام نمی دهد. تنها زمانی که می خواهد محتوای سایت شما را ارزیابی کند، نسخه موبایل را معیار قرار می دهد.
● برای برخی این سوال پیش می آید که اگر یک وب سایت نسخه موبایلی نداشته باشد چه اتفاقی خواهد افتاد؟ پاسخ ساده است، سایت به همان ترتیب سابق ایندکس می شود اما زمان رتبه گیری نمی تواند در جایگاه های نخست ظاهر شود. این موضوع به سئوی سایت ها مرتبط است.
نکات آماده سازی سایت برای الگوریتم Mobile First Index
ریسپانسیو بودن بهتر از دو نسخه مجزا داشتن است
پیشتر اشاره کردیم که سایت ریسپانسیو همان محتوای موجود در نسخه دسکتاپ را به صورت کامل و بهینه شده در نسخه موبایل نمایش می دهد. از این رو اختلافی در محتوا یا کد نویسی وجود ندارد. اما سایت هایی که برای هر نسخه از صفحه نمایش ها کد نویسی جداگانه داشته اند احتمالا پس از فهرست بندی بر اساس ایندکس موبایل آسیب می بینند. از این رو بهتر است سایت واکنشگرا باشد.
ساختار باید یکدست باشد
باید مطمئن شوید که از لحاظ ساختار هر دو نسخه سایت یک محتوا را نشان می دهند. متن، تصاویر و دیگر محتوا باید به همان ترتیبی باشند که در نسخه دسکتاپ مشاهده می کنید. همچنین ساختار لینک ها و … کاملا مشابه هم باشد.
نشانه گذاری schema رعایت شود
محتوای پنهان نداشته باشید
گوگل پیشتر به محتوای پنهان واکنشی نشان نمی داد و در امر رتبه دهی از آن استفاده نمی کرد. اما با تغییراتی که Mobile First Index ایجاد کرده باید گفت طراحان سایت به ناچار برخی از محتوا را باید در تب ها قرار دهند، چرا که در نسخه موبایلی همه محتوا نمی گنجد. از این رو گوگل این محتوا را نیز به حساب می آورد، اما به شرط آنکه توضیحاتی داشته باشند. با این وجود بهتر است هیچ چیز مهم را از دید کاربران مخفی نکنید!
سایدبار و فوتر را جدی بگیرید
اگر توجه کرده باشید در بسیاری از سایت ها با اینکه ریسپانسیو هستند، باز هم همه آنچه که در سایدبار و فوتر هستند، نشان داده نمی شود. از این رو اگر محتوای ارزشمندی دارید که در این دو بخش قرار داده اید و در نسخه موبایل نمایش داده نمی شوند. بهتر است که محل قرارگیری آن ها را تغییر دهید.
از طراحی فلش اجتناب کنید
با اینکه طراحی سایت به روش فلش زیباست و می شود بسیار گرافیکی کار کرد، اما فراموش نکنید که گوشی ها به طور کامل از فلش پشتیبانی نمی کنند و اینگونه طراحی به درد نسخه موبایل نمی خورد. از طرفی سایت هایی که با فلش طراحی شده اند، سنگین لود می شوند و این خودش امتیاز منفی به شمار می رود.
به روش Mobile First Design سایت را طراحی کنید
به صورت عمومی سایت های ریسپانسیو به این صورت طراحی می شوند، که ابتدا سایت برای نسخه دسکتاپ طراحی می شود، سپس برای اینکه کدام بخش ها و چه محتوایی در موبایل و تبلت نمایش داده شود، تصمیم گیری می شود. اما در طراحی Mobile First Design ابتدا سایت برای نسخه موبایل طراحی می شود و در نهایت بخش هایی به آن اضافه می شوند تا در نسخه دسکتاپ نمایش داده شوند.
اهمیت نقشه XML سایت را جدی بگیرید
نقشه سایت XML روشی است که مدیر یک وب سایت، می تواند موتورهای جستجو را از تمام صفحات و پیوندهای وب سایت خود آگاه کند. این نقشه بروزرسانی ها و تغییرات را به اطلاع موتورهای جستجو می رساند، بدین ترتیب فرایند ایندکس شدن به سرعت و بهتر انجام خواهد شد. این موضوع می تواند بر محبوبیت وب سایت شما برای ربات های جستجوگر بیفزاید.
ابزار متعددی برای طراحی نقشه سایت وجود دارند، یکی از آنها پلاگین Yoast است، که کاربران وردپرس می توانند از آن استفاده کنند.
محتوای کاربر پسند ایجاد کنید
حالا که قرار است سایت خود را برای کاربران موبایل بهینه کنید، بد نیست در فرایند تولید محتوای خود نیز تجدید نظر کنید. اگر تا کنون فیلم ها و تصاویر یا برخی از بخش های صفحات برای کاربران موبایل نمایش داده نمی شد. سعی کنید، استراتژی را تغییر دهید و این بخش ها را برای کاربران موبایل بهینه کنید.
این تصور که چون گوشی ها کوچکند پس کاربران موبایل از خواندن مقالات طولانی خسته می شوند اشتباه است. سعی کنید محتوای با کیفیت تولید کنید و از تصاویر جذاب و متناسب استفاده کنید تا کاربران خسته نشوند. متن پیوند ها را طوری هایلایت کنید که کاربران موبایل بتوانند آنها را تشخیص دهند و روی آن کلیک کنند.
عنوان مقالات و متادیسکرپشن باید در هر دو نسخه موبایل و دسکتاپ یکسان باشد و قابل خواندن! دو عاملی که کاربر را مجاب می کنند تا روی سایت شما کلیک کنند.
برای تصاویری که در مقالات به اشتراک می گذارید ALT تعریف کنید، تا موتورهای جستجو بدانند چه چیزی را قرار است به کاربران نمایش دهند.
از روش آکاردئون محتوا یا محتوای قابل گسترش بهره بگیرید
محتوایی که قابل گسترش هستند و به سبک آکاردئون یا کشویی طراحی می شوند، روش خوبی برای نمایش اطلاعات زیاد در یک صفحه کوچک هستند. به این صورت که در ابتدا یک عنوان در هر باکس دیده می شود، سپس کاربر با کلیک روی آن، می تواند بدون انتقال به صفحه ای دیگر همه محتوا را بخواند. یعنی منو باز و بسته می شود. این روش برای نمایش محتوای بیشتری به کاربران موبایل در یک صفحه کاربردی است. بدین ترتیب کاربران بدون اینکه اسکرول طولانی انجام دهند به محتوای بسیاری دست میابند.
سرعت سایت را افزایش دهید
صفحات پر شتاب موبایل (AMP) ایجاد کنید
پیشتر در مورد AMP توضیحاتی دادیم، اگر می خواهید تا با موجی که Mobile First Index برپا کرده شنا کنید، بد نیست از فناوری AMP استفاده کنید. با استفاده از پلاگین AMP کاربران وردپرس می توانند صفحات ساده و سریعی برای نمایش در تلفن های همراه بسازند. کافیست افزونه را نصب کنید و دستورالعمل ها را دنبال کنید.
موبایل فرندلی بودن را فراموش نکنید
در نهایت باید گفت که همه اقداماتی که برای موبایل فرندلی بودن یک سایت انجام می دهید، در این رتبه بندی دخیل خواهند بود.
سخن پایانی
احتمالا با خواندن این مقاله ترس از دست دادن رتبه سایت تان در آینده بیشتر شده. همانطور که گفته شد بهتر است از این پس، بیش از پیش به کاربران موبایلی اهمیت دهید. الگوریتم Mobile First Index قرار نیست به کلی رتبه سایت شما را از بین ببرد یا دچار تغییر کند، تنها نحوه نمایش در صفحه نتایج تغییر می کند، که اگر سایت شما موبایل فرندلی باشد، هیچ مشکلی نخواهید داشت! سایت هایی که نسخه موبایل ندارند همچنان می توانند رقابت کنند. اما وقتی همه کاربران موبایل روز به روز افزایش می یابند، آیا منطقی است شما نسخه موبایل وب سایت را نادیده بگیرید؟
بدون دیدگاه