اینکه وب سایت شما یک وب سایت عالی باشد که هم از لحاظ خدماتی که ارائه می دهد و هم از لحاظ ظاهر و تجربه کاربری منحصر بفرد باشد، دستاورد ارزشمندی است، اما نکته دیگری که باید به آن توجه کنید، سرعت سایت شماست که به شما قدرت رقابت پذیری را می دهد. در این نوشته بیشتر با این موضوع آشنا می شوید.
یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار در موفقیت هر وبسایت، سرعت آن است. تجربه نشان داده است که وبسایتهایی که با سرعت بیشتری در مرورگر کاربر ظاهر میشوند رتبههای بسیار بهتری در نتایج جستجو به دست میآورند؛ نرخ تبدیل بالاتری دارند؛ بانسریت (Bounce Rate) آنها کمتر است؛ بازدیدکنندگان زمان بیشتری را در آنها صرف میکنند و در مجموع، تجربه بهتری را برای کاربر رقم میزنند و کاربران بیشتری را جذب و حفظ میکنند. به همین دلیل، استفاده از ابزارها و وبسایتهایی که سرعت بارگذاری وبسایتتان را تست و ارزیابی میکنند ضروری است تا بتوانید به کمک اطلاعات و راهنمایی آنها جرح و تعدیلات لازم را اِعمال کنید و بهترین عملکرد ممکن را در این زمینه شاهد باشید.
وبسایتهای تست سرعت در تجزیه و تحلیل چه مواردی به شما کمک میکنند؟
ازجمله مواردی که توسط وبسایتهای تست یا سنجش سرعت سایت مورد تحلیل و ارزیابی قرار میگیرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ه شناسایی اسکریپتها، فونتها و افزونههایی که مدت بارگذاری سایت را افزایش میدهند؛
• بررسی امکان خلاصهسازی اسکریپتها؛
• پیدا کردن تصاویر بزرگ و حجیمی که در بارگذاری وبسایت اختلال ایجاد میکنند؛
• شناسایی وجود کدهای اختلالزای جاوا اسکریپت یا CSS؛
• بررسی زمان رسیدن به اولین بایت (TTFB که مفهوم آن را در ادامه توضیح خواهیم داد)؛
• آنالیز حجم صفحات، مجموع زمان لازم برای بارگذاری و تعداد درخواست برای بارگذاری؛
• بررسی عملکرد وبسایت از موقعیتهای جغرافیایی مختلف؛
• بررسی سرعت پردازش و نمایش وبسایت یا رندر شدن (Render) آن در مرورگرهای مختلف؛
• آنالیز هدرهای HTTP؛
• بررسی عملکرد CDN (به معنی شبکه تحویل یا توزیع محتوا)؛
• بررسی صحت بارگذاری عناصر مختلف.
مفاهیم مهم در سنجش سرعت وبسایت
پیش از آنکه به سراغ تست سرعت وبسایت خود بروید لازم است که با چند مفهوم مرتبط با عملکرد این ابزارها آشنایی داشته باشید تا بهتر بتوانید اطلاعاتی که دریافت میکنید را تجزیه و تحلیل کرده و بر طبق آن اطلاعات نسبت به بهینهسازی وبسایت خود اقدام کنید:
زمان رسیدن به اولین بایت (TTFB)
زمان رسیدن به اولین بایت (Time to First Byte) شاخصی است که زمان پاسخگویی سرور (به درخواست کاربر) را نشان میدهد. به زبان ساده، زمان رسیدن به اولین بایت مدتزمانی است که طول میکشد تا مرورگر شما پس از ارسال درخواست نمایش وبسایت، دریافت اطلاعات از سرور را شروع کند.
CSS و جاوا اسکریپتهای Render-Blocking
منظور از کدهای Render-Blocking آن دسته از کدهای CSS و جاوا اسکریپتی است که مانع بارگذاری و نمایش سریع وبسایت میشوند. پیشنهاد گوگل برای جاوا اسکریپتی که مزاحم بارگذاری سریع محتوای وبسایت میشود حذف یا به تعویق انداختن زمان بارگذاری آن است. در راستای بهینهسازی CSS نیز باید از ارجاعات مناسب استفاده کنید و در مجموع، استفاده از CSS و تعداد فایلهای CSS را کاهش بدهید.
خلاصهسازی منابع
خلاصهسازی (Minification) منابع به معنای حذف کاراکترهای غیرضروری از HTML، جاوا اسکریپت و CSS است؛ بهعنوانمثال:
• کاراکتر فاصله
• کاراکتر پرش به خط جدید
• کامنتها
• Block delimiter ها
طبیعتاً با کاهش مقدار کدهایی که باید از سرور درخواست و ارسال شود زمان لازم برای بارگذاری وبسایت کاهش پیدا خواهد کرد.
درخواستهای HTTP
مرورگر شما دریافت اطلاعات از سرور را با استفاده از HTTP (پروتکل انتقال ابَرمتن) انجام میدهد. این در واقع یک درخواست و پاسخ (یا کنش و واکنش) بین یک کلاینت یا درخواست دهنده و یک میزبان است. به طور کلی، هرچه نمایش کامل برگههای وبسایت شما نیازمند ارسال درخواستهای بیشتری بهسوی سرور باشد، سرعت بارگذاری آنها کمتر خواهد بود.
روشهای متعدد و متنوعی برای کاهش تعداد درخواستها وجود دارد، ازجمله:
• ترکیب فایلهای جاوا اسکریپت و CSS
• درونخطی (inline) کردن جاوا اسکریپت (فقط در صورتی که مقدار آن خیلی کم باشد)
• استفاده از CSS Sprite
• کاهش موارد اضافی مانند افزونههایی که تعداد درخواستهای سروری آنها زیاد است
ابزارهای تست سرعت وبسایت
اکنون که مفاهیم بالا را درک کردید، وقت آن رسیده که با 10 مورد از بهترین ابزارهای سنجش یا تست سرعت سایت آشنا شوید. هر یک از این ابزارها ویژگیها، گزارشات و روشهای خاصی برای تشریح نتایج دارد که به فراخور نیاز خود میتوانید از یک یا چندین مورد از آنها به صورت ترکیبی استفاده کنید.
نکتهای که در اینجا باید به آن توجه داشته باشید، این است که معمولاً نتایج اولین تست (به دلیل کندتر بودن اولین DNS lookup) پایینتر از حد واقعی است؛ بنابراین بهتر است که هر تست را چند بار تکرار کنید و از نتایج حاصله میانگین بگیرید.
1. ابزار PageSpeed Insights گوگل
این ابزار کاربردی هر صفحه را بر مبنای عملکرد آن در موارد زیر ارزیابی میکند:
• زمان بارگذاری قسمت بالایی صفحه (بخش above-the-fold): فاصله زمانی بین درخواست کاربر برای بارگذاری یک برگه جدید تا لحظهای که محتوای بالای صفحه توسط مرورگر پردازش شده و نمایش داده میشود.
زمان بارگذاری کل صفحه: فاصله زمانی بین درخواست کاربر برای بارگذاری یک برگه جدید تا لحظهای که کل محتوای صفحه توسط مرورگر پردازش شده و نمایش داده میشود.
گزارش موبایلی یک مقوله دیگر با عنوان «تجربه کاربری» را نیز در برمیگیرد که در امتیازدهی وبسایت لحاظ خواهد شد. بهعنوانمثال در تست نسخه موبایل برای مواردی مانند پیکربندی Viewport (ناحیه قابل مشاهده کاربران از یک صفحه وب)، اندازه اهداف لمسی (دکمهها و لینکها) و همچنین اندازه فونت اهمیت خاصی در نظر گرفته میشود. اخیراً کارگروه PageSpeed Insights یک ابزار جدید تست سرعت وبسایت را در سایت think with Google راهاندازی کردهاند که امتحان کردن آن نیز خالی از لطف نیست.
2. GTmetrix
با ثبتنام و دریافت یک حساب کاربری رایگان میتوانید وضعیت وبسایتتان را از هفت موقعیت جغرافیایی مختلف ارزیابی کنید. علاوه بر این، امکان انتخاب نوع مرورگر (کروم یا فایرفاکس) و نحوه اتصال (دایال آپ یا اینترنت پرسرعت) نیز وجود دارد. ازجمله سایر ویژگیهای پیشرفتهتر این ابزار، میتوان به قابلیت تهیه ویدئو از بارگذاری سایت (ضبط و نمایش لحظه به لحظه بارگذاری وبسایت برای پیدا کردن بخشهایی که بارگذاری سایت را بیشتر به تعویق میاندازند) و همچنین امکان مستثنا کردن تبلیغات و نمایش تأثیر آنها بر بارگذاری سایت اشاره کرد.
توجه داشته باشید که بدون ثبتنام و ایجاد یک حساب کاربری رایگان علاوه بر اینکه به بسیاری از گزینههای بالا دسترسی نخواهید داشت، معمولاً در ابتدای درخواست برای بررسی سرعت سایت باید مدتی در صف وبسایتهای متقاضی منتظر بمانید.
3. WebPageTest
گزارش WebPageTest در هشت بخش ارائه میشود؛ شامل خلاصه گزارش، جزئیات، مرور عملکرد، جزئیات بارگذاری محتوا، اسکرینشاتها و همچنین دو بخش آنالیز تصاویر و نقشه سرعت بارگذاری اجزای مختلف برگه مورد نظر. علاوه بر این، روش سنجش این ابزار تا حدی منحصر به فرد است؛ از این بابت که میتوانید تست را با استفاده از دکمه RE-RUN THE TEST در صفحه خلاصه گزارش (Summary) تکرار کنید و نتایج اولین بازدید و بازدیدهای تکراری را با هم مقایسه کنید. این قابلیت میتواند در تشخیص تأخیر اولیه DNS (که قبلاً به آن اشاره شد) کارساز باشد. در مجموع، WebPageTest قابلیتهای پیشرفتهای دارد که از آن میان میتوان به قابلیت ضبط و نمایش ویدئویی بارگذاری سایت (مشابه GTmetrix)، غیرفعال سازی جاوا اسکریپت، نادیده گرفتن SSL و امکان انتخاب گوشیها، کشورها و مرورگرهای مختلف برای انجام تست سرعت وبسایت اشاره کرد.
4. dotcom-monitor
5. Yellow Lab Tools
6. DevTools گوگل کروم
• ویندوز: F12 یا Ctrl + Shift + I
• مک: Cmd + Opt + I
گوگل در جدیدترین بهروزرسانیهای خود امکان نمایش جزئیات بارگذاری سایت را به نمودار آبشاری DevTools اضافه کرده است. از این طریق بهراحتی و با جزئیات دقیق میتوانید ببینید که بارگذاری چه مواردی بیشتر وقت میگیرد. برای استفاده از این قابلیت به زبانه Performance بروید و با استفاده از کلید ترکیبی Ctrl + E فرآیند تست را آغاز کنید. پس از چند ثانیه با فشردن دکمه Stop میتوانید گزارش تست را در بخشهای مختلف این قسمت مشاهده کنید.
7. Sucuri Load Time Tester
8. Pagelocity
9. YSlow
YSlow 23 استاندارد یا قانون مختلف دارد که ارزیابی هر وبسایت را با توجه به آنها انجام میدهد. برای استفاده از این ابزار باید افزونههای مخصوص آن برای مرورگرهای مختلف را نصب کرده یا اینکه از GTMetrix استفاده کنید.
10. Perftool
افزونههای گوگل کروم برای تست سرعت وبسایت
چندین افزونه رایگان برای کروم وجود دارد که به کمک آنها میتوانید به آسانی سرعت وبسایت مورد نظرتان را بسنجید. ازجمله بهترین افزونههای گوگل کروم برای تست سرعت وبسایت عبارتاند از:
حرف آخر
بدون دیدگاه